In 2050 moet het Nederlandse energiesysteem CO2-neutraal zijn. Dus bereiden we onze netten nu al voor op het transport van groeiende hoeveelheden energie uit duurzame bronnen, zoals zon en wind. Benieuwd welke stappen we in het afgelopen halfjaar zetten? Hier delen we een greep uit onze werkzaamheden.
Belangrijke stap op weg naar een energiehub in Almelo
Bedrijven verdelen onderling netcapaciteit, en creëren zo ruimte voor andere bedrijven. Dat is het idee achter energiehub XL Businesspark in Almelo. Voor de oprichting daarvan tekenden we in mei een intentieovereenkomst met projectpartners, waaronder Regionaal Bedrijventerrein Twente, ontwikkelingsmaatschappij Oost NL, ondernemers van XL Businesspark, energie-infrabedrijf Firan en de provincie Overijssel.
Energiehubs kunnen een oplossing vormen bij transportschaarste. Doordat aangesloten ondernemers hun energiegebruik en teruglevering monitoren, kunnen zij het elektriciteitsnet samen efficiënter benutten. Zo ontstaat capaciteit voor nieuwe bedrijven. Om technische en operationele ervaring op te doen met energiehubs, zijn we op verschillende locaties pilots gestart. Eerder werkten we bijvoorbeeld mee aan de oprichting van hubs in Zwolle en Hapert.
Waarschijnlijk begint de energiehub XL Businesspark dit najaar met het afstemmen van vraag en aanbod. Vanaf dan profiteren bedrijven op het terrein van meer ruimte op ons netwerk.
Dankzij modulaire gasstations besparen onze technische mensen tijd
Technische vakmensen zijn schaars. We zetten onze specialisten dus graag zo efficiënt mogelijk in. Een nieuwe manier om gasstations te plaatsen, helpt daarbij. De kern van deze innovatieve methode: werken met modulen. De fundatie bestaat bijvoorbeeld uit één stuk, waar het (vaak complexe) leidingwerk al in zit. Simpel gezegd is het voortaan een kwestie van fundatiemodule plaatsen en gasstation erop. Dat scheelt tijd – en is nog veiliger ook.
Nieuwe module levert monteurs een forse tijdswinst op
Ook efficiënt: met de nieuwe, innovatieve Compacte Aansluitmodule (CAM) sluiten onze monteurs laadpalen, lantaarnpalen, bushokjes en andere objecten sneller aan. Nam zo’n aansluiting voorheen ongeveer 29 minuten in beslag, nu lukt het in slechts 8 minuten. De CAM scheelt onze monteurs kostbare minuten en levert meer tijd op voor het uitvoeren van de energietransitie.
Eerste project in de wijkaanpak van start in Sappermeer
Het aantal zonnepanelen neemt explosief toe, er komen steeds meer laadpalen om auto's op te laden en warmtepompen om woningen te verwarmen. Om al deze stroom te transporteren moet het elektriciteitsnet verzwaard en uitgebreid worden. We kiezen daarom voor een pro-actieve, wijkgerichte aanpak voor het verzwaren van de laagspanningsnetten. Met de wijkaanpak maken we vooraf lange termijn afspraken met aannemers, zodat we extra uitvoeringscapaciteit beschikbaar krijgen. Door op te schuiven in de keten kunnen aannemers de projecten om de netten te verzwaren zo zelfstandig mogelijk realiseren. Dit levert meer slagkracht op voor het uitvoeren van grote verzwaringsprojecten. Deze nieuwe werkwijze, waarbij de aannemers verantwoordelijk zijn voor de uitvoering, maar ook de engineering en voorbereiding voor hun rekening nemen, is dinsdag 11 juli van start gegaan in Sappemeer. Daar wordt in de omgeving van de Noorderstraat de komende weken het laagspanningsnet verzwaard.