Materialiteitstoets

Management van materiële onderwerpen

Het management stuurt op verschillende maatschappelijke aspecten van ondernemen, als onderdeel van de strategiekaart, zoals het bevorderen van veilig en gezond werken, een betrouwbare en toegankelijke energievoorziening, reductie energieverbruik en CO2-uitstoot, het bijdragen aan de energietransitie en een beheerste kostenontwikkeling. Deze aspecten zijn, als onderdeel van de strategiekaart, tevens onderwerp van audits en rapportage aan de raad van commissarissen.

Enexis hanteert een integraal managementsysteem, waarin zowel financiële als niet-financiële onderwerpen worden gemanaged. Dit wordt beschreven in het hoofdstuk ‘Governance en risicomanagement’. In de jaarlijkse bedrijfsplancyclus wordt de vertaling gemaakt van strategische doelen naar bedrijfsplan, inclusief concrete doelstellingen. Afgeleid van de strategie worden jaarlijkse (2024) en lange termijn doelstellingen (2026) geformuleerd en opgenomen in het bedrijfsplan en de strategiekaart. De voortgang wordt periodiek gerapporteerd aan de raad van bestuur en tevens besproken met de raad van commissarissen. Er is een formeel risicomanagementproces, een interne auditfunctie en een compliancefunctie aanwezig. De herkenning en erkenning van strategische risico’s vloeien voort uit de activiteiten van dit proces en deze functies. Op de kernactiviteit wordt toezicht gehouden door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

In het hoofdstuk ‘Duurzame impact maken’ is een toelichting opgenomen op de wijze waarop het onderwerp ‘duurzaamheid’ is geborgd. Daarnaast is een uitwerking van de managementbenadering naar maatschappelijk thema, gebaseerd op de richtlijn ISO 26000, te vinden in de MVO-principes op de website van Enexis.

Meetmethodes en dataverzameling

De kwantitatieve informatie in dit verslag hebben we waar mogelijk ontleend aan de systemen van Enexis. Voor deze systemen gelden interne controlemaatregelen. De afdeling Corporate Control & Reporting van Finance & Control is – met betrokkenheid van Business Control – verantwoordelijk voor de verzameling en onderbouwing van de niet-financiële data. De GRI-index is opgenomen in het hoofdstuk ‘Aanvullende informatie’.

De voor de verschillende onderwerpen verantwoordelijke medewerkers in de organisatie hebben de kwalitatieve informatie aangeleverd en onderbouwd. De gerapporteerde gegevens zijn met de grootst mogelijke betrouwbaarheid gegenereerd. Wij onderkennen dat een deel van de informatie onzekerheden kan bevatten die inherent zijn aan beperkingen van meetmethodes en dataverzameling. Op hoofdlijnen is de dataverzameling over materiële onderwerpen als volgt opgebouwd:

Betrouwbaar en toegankelijk energienet

Rapportage over de uitvalduur elektriciteit en gas, getransporteerde hoeveelheden en trajectlengtes.

Veilig energienet

Rapportage van SodM meldingen, metingen publieke veiligheid elektriciteit en gas, rapportage van integraal vergunningbeheersysteem WAVE. Rapportage van eventuele datalekmeldingen, rapportage van eventuele boetes van toezichthouders.

Duurzame energievoorziening

Rapportages over duurzaam opgesteld vermogen, verzwaarde elektriciteitsaansluitingen, verwijderde gasaansluitingen en groen gas invoeding.

Betaalbare energievoorziening

Overzicht beïnvloedbare kosten en opbrengsten Enexis Netbeheer B.V. (inclusief staven).

Klantgericht dienstverlening

Rapportages van marktonderzoeksinstituut GfK, rapportages van Perspective en Avaya, resultaten van het website bezoek van Enexis.nl, Landelijk Klanttevredenheidsonderzoek van Mijnaansluiting.nl en rapportage over Maatwerk Aansluitingen wensdatum.

Veilige en gezonde werkomgeving

Meldingen ongevallen en incidenten 2023, rapportages over HSE en VGWM, berekening van het aantal ongevallen met verzuim per 1 miljoen gewerkte uren. Dodelijke ongevallen in de woon-werk verkeersituatie behoren niet tot de scope van de Lost Time Injury Frequency.

Werkgelegenheid en vakbekwame medewerkers

Medewerkersonderzoek, rapportages over het personeelsbestand met onder meer aantallen fte’s, in- en uitstroom en ontwikkelingsbudget, diversiteit, leeftijdscategorieën, ziekteverzuim.

Efficiënte bedrijfsvoering

Rapportages over de aantallen stations voorzien van distributie automatisering (light).

Beleidsbeïnvloeding

Rapportages van eventuele boetes van toezichthouders (boeteregister) en claimoverzichten.

Financieel robuust

Geconsolideerde jaarrekening.

Duurzame organisatie

Overzicht van de genomen maatregelen en CO2-besparingen in 2022, resultaten en analyse van enquêtes. Afvalstoffenrapportage van afvalverwerkers. Alle afvalstoffen worden opgeslagen en verwerkt op een manier die past bij de betreffende afvalstof, omdat iedere afvalstof zijn eigen risico’s meebrengt. Brondocumentatie over CO2-uitstoot als gevolg van net- en lekverlies. Circulariteitsrapportages.

Materialiteitstoets 2023

In 2023 valideerden we de in 2021 vastgestelde materialiteitsmatrix als voorbereiding op de dubbele materialiteit in 2024. We deden dit aan de hand van een media-analyse, een benchmark met bijvoorbeeld collega netbeheerders, een analyse van thema’s uit de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD, een nieuwe Europese richtlijn voor rapportages op het gebied van mens en milieu) en een enquête onder interne en externe stakeholders. Bij deze stakeholders ging het onder meer om; leden van onze ondernemingsraden; onze raad van bestuur; een groep van twintig topmanagers; aandeelhouders; beleidsbepalers; energiemarktpartijen; investeerders; ketenpartners; klanten en lokale energietransitiepartners.

In de validatie van 2023 hebben we voor de impactmaterialiteit zo veel mogelijk rekening gehouden met eisen die CSRD stelt aan de dubbele materialiteitsbeoordeling. Dit deden we onder andere door de uitkomsten van de strategische risicoanalyse (zie het hoofdstuk over Corporate governance en risicomanagement) mee te wegen. Ook gebruikten we onze ervaringen met de maatschappelijke jaarrekening, oftewel het meten van impact.

De impactmaterialiteit en financiële materialiteit vormen samen de zogeheten dubbele materialiteitsbeoordeling, die vanaf 2024 moet worden uitgevoerd op basis van de CSRD. Bij de impactmaterialiteit evalueren we de mogelijke positieve en negatieve materiële impact van Enexis op het milieu en de maatschappij, dus inside-out. Anderzijds evalueren we de materiële (financiële) impact van duurzaamheidsrisico’s en -kansen op Enexis, dus outside-in. Meestal vinden de samenleving, consumenten en (potentiële) medewerkers vooral het inside-outperspectief interessant. Het outside-inperspectief werd altijd belangrijk gevonden door investeerders, maar steeds meer andere stakeholders hebben er nu ook belangstelling voor. 

In 2024 zullen wij de dubbele materialiteitsbeoordeling afronden. Voorlopige resultaten laten zien dat de onderwerpen ‘medewerkers in de waardeketen’ en ‘biodiversiteit en ecosystemen’ komend jaar zullen worden toegevoegd aan de materiele onderwerpen. Op dit moment hebben we daar nog geen specifieke procedures en KPIs voor die we rapporteren in dit jaarverslag, hier zullen we komend jaar mee aan de slag gaan.