In navolging van de EU Taxonomie (‘Taxonomie’) voor duurzame activiteiten rapporteren we in dit jaarverslag expliciet over onze duurzame activiteiten. De Taxonomie is een classificatiesysteem voor economische activiteiten dat voortkomt uit het EU Action Plan on Sustainable Finance. De Taxonomie maakt duidelijk welke activiteiten wel of niet als duurzaam mogen worden aangemerkt, op basis van wetenschappelijk getoetste criteria voor het voorkomen van klimaatverandering of beperken van de gevolgen ervan.
De criteria
Een economische activiteit kan als duurzaam worden aangemerkt als deze voldoet aan de criteria die zijn opgenomen in de EU Taxonomie Gedelegeerde Verordeningen. In deze verordeningen zijn de criteria voor duurzame economische activiteiten uitgewerkt voor zes milieudoelstellingen:
Mitigatie van klimaatverandering;
Adaptatie aan klimaatverandering;
Duurzaam gebruik en de bescherming van water en mariene hulpbronnen;
De transitie naar een circulaire economie;
De preventie en bestrijding van verontreiniging;
De bescherming en het herstel van de biodiversiteit en ecosystemen.
In de Taxonomie wordt gerefereerd aan 'Taxonomie-eligible' economische activiteiten en naar 'Taxonomie-aligned' economische activiteiten. Wanneer een economische activiteit overeenkomt met de omschrijving van een activiteit in de Taxonomie, dan wordt er gesproken van een eligible economische activiteit. Als de eligible activiteit voldoet aan de technische screeningcriteria en wordt verricht met inachtneming van de in de Taxonomie voorgeschreven sociale minimumgaranties, dan wordt gesproken van een Taxonomie-aligned economische activiteit. De technische screeningcriteria bestaan uit criteria om vast te stellen of de activiteit substantieel bijdraagt aan één van de milieudoelstellingen en criteria om vast te stellen dat de activiteit geen ernstige afbreuk doet aan de andere milieudoelstellingen. Wanneer een activiteit als Taxonomie-aligned aangemerkt wordt, dan betekent dit dat de economische activiteit voldoet aan de criteria om als duurzaam aangemerkt te worden volgens de Taxonomie.
Enexis rapporteert als organisatie van openbaar belang volgens de Taxonomie. Voor 2023 rapporteren wij over drie key performance indicators (KPI's), namelijk over het aandeel van de omzet, kapitaaluitgaven (CapEx) en operationele uitgaven (OpEx) die verband houden met eligible economische activiteiten en het gedeelte daarvan dat als aligned kan worden aangemerkt.
Onze activiteiten met een duurzaam karakter in 2023
Onderstaande paragrafen geven een toelichting over de wijze waarop Enexis de Taxonomie heeft toegepast.
Eligibility
Voor het bepalen van de eligible activiteiten is zo veel mogelijk aansluiting gezocht bij bestaande opsplitsing naar bedrijfsactiviteiten (elektriciteit, gas en overig). De bestaande activiteiten zijn vergeleken met de omschreven activiteiten in de Taxonomie. Enexis rapporteert in 2023 over deze vier eligible activiteiten:
4.9 Transmissie en distributie van elektriciteit;
4.15 Distributie van stadsverwarming en -koeling;
6.5 Vervoer met motorfietsen, personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen;
7.7. Verwerving en eigendom van gebouwen.
Voor deze activiteiten heeft Enexis vastgesteld dat ze in overeenstemming zijn met de omschrijving zoals opgenomen in de Taxonomie. De bovengenoemde activiteiten kunnen een bijdragen leveren aan de eerste twee milieudoelstellingen: mitigatie van klimaatverandering en aanpassing aan klimaatverandering. De omschrijvingen van deze activiteiten kennen in de Taxonomie geen overlap, waardoor er geen risico op dubbeltellingen bestaat.
In 2023 heeft de Europese Commissie de definitieve gedelegeerde vorderingen gepubliceerd die de economische activiteiten omschrijven die een bijdragen kunnen leveren aan de laatste vier milieudoelstellingen. Enexis voert geen activiteiten uit die bijdragen aan één van deze milieudoelstellingen.
Alignment
Technische screeningcriteria
Voor Enexis is de belangrijkste activiteit onder de Taxonomie activiteit 4.9 ‘Transmissie en distributie van elektriciteit’. Deze activiteit ziet toe op één van onze kerntaken, namelijk de distributie van elektriciteit. Het elektriciteitssysteem van Enexis is onderdeel van het Europese stelsel van elektriciteitssystemen en levert daarmee een substantiële bijdrage aan de mitigatie van klimaatverandering. Naast klanten die elektriciteit van ons net afnemen, zijn er steeds meer klanten die elektriciteit terugleveren aan het net. Deze elektriciteit wordt in de meeste gevallen opgewekt uit zon en wind, maar in enkele gevallen ook uit aardgas, de zogenoemde warmtekrachtkoppelingen (WKK). Aangezien aardgas een fossiele brandstof is en daarmee geen bijdrage levert aan de mitigatie van klimaatverandering, worden deze aansluitingen uitgesloten van alignment. Dit geldt ook voor de conventionele meters, omdat deze meters niet voldoen aan de eisen in de Taxonomie voor slimme-metersystemen en daarom niet voldoen aan de criteria van alignment. Voor activiteit 4.9 is daarnaast geconcludeerd dat deze activiteit geen significante schade berokkent aan één van de andere milieudoelstellingen. Om deze reden komen de omzet, OpEx en CapEx met betrekking tot activiteit 4.9 in aanmerking voor alignment, met uitzondering van de omzet, OpEx en CapEx die toe te rekenen zijn aan WKK-aansluitingen en conventionele meters. Activiteit 4.9 betreft een faciliterende activiteit onder de Taxonomie.
Activiteit 4.15 ‘Distributie van stadsverwarming en -koeling’ ziet voor Enexis toe op het warmtenet van Mijnwater Warmte Infra B.V. Hoewel het warmtenet van Mijnwater één van de meest efficiënte warmtenetten van Nederland is, kan op dit moment niet aantoonbaar worden voldaan aan alle technische screeningcriteria van de Taxonomie. Dit heeft voornamelijk te maken met het aantonen van de duurzaamheid van componenten in het net die in het verleden zijn aangekocht.
Voor activiteit 6.5 ‘Vervoer met motorfietsen, personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen’ geldt dat Enexis voor het voldoen aan de technische screeningcriteria sterk afhankelijk is van de informatie die leasemaatschappijen verstrekken. Voor 2023 is de relevante informatie niet beschikbaar en daarom is activiteit 6.5 niet aangemerkt als aligned.
Voor activiteit 7.7 ‘Verwerving en eigendom van gebouwen’ geldt dat Enexis op dit moment niet aantoonbaar kan voldoen aan de eisen in de Taxonomie voor alignment. Er zijn daarom in 2023 geen kapitaaluitgaven in relatie tot gebouwen die in aanmerking komen voor alignment.
Sociale minimumgaranties
De Taxonomie verplicht een overkoepelende beoordeling van de sociale minimumgaranties zoals gedefinieerd in de Taxonomie. De sociale minimumgaranties zien toe op ethiek en mensenrechten en zijn gebaseerd op de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen en de leidende beginselen van de VN over bedrijfsleven en mensenrechten.
De eisen richten zich op het beschikbaar hebben van beleid en processen om te voldoen aan deze verdragen en richtlijnen, en op transparantie bij schendingen hiervan. Enexis hecht veel waarde aan onder andere gelijke rechten voor iedereen en een veilige werkomgeving. Om aan de eisen te voldoen heeft Enexis beleid vastgesteld onder andere in de vorm van gedragscodes en meldingsregelingen. Hoe Enexis hier precies invulling aan geeft valt te lezen in het hoofdstuk ‘Veilig werken en elkaar versterken’.