Onderwerpen die onze stakeholders belangrijk vinden en waarop we grote impact hebben, noemen we onze materiële thema’s.
In 2021 stelden we deze thema’s voor het laatst vast – zij vormen de input voor dit verslagjaar. Ter voorbereiding op de Europese rapportagelijnen voor duurzaamheidsinformatie 2024 hebben we onze materiële thema’s in 2023 herijkt. Daarnaast hebben we een start gemaakt met de dubbele materialiteitsbeoordeling.
Onze gesprekken met stakeholders
Stakeholders zijn externe en interne partijen waarmee Enexis regelmatig contact heeft. We hebben deze stakeholders verdeeld in acht groepen (zie het overzicht). Met deze partijen bespreken we actuele zaken én maatschappelijke ontwikkelingen op lange termijn, zoals de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties en onze bijdrage hieraan. Deze gesprekken gingen vooral over thema’s die te maken hebben met ons dagelijks werk: betaalbare en duurzame energie (SDG 7) en industrie, innovatie en infrastructuur (SDG 9).
In onderstaand stakeholderoverzicht laten we belangrijke gespreksonderwerpen en -middelen zien. (Let op: dit is geen volledige opsomming.) De belangrijkste onderwerpen hebben we geformuleerd in de vorm van materiële thema’s.
Onze samenwerkingsverbanden
Om de energietransitie uit te voeren is het essentieel dat we samenwerken. In 2023 werkten we bijvoorbeeld met provincies, industriële bedrijven en universiteiten aan innovatieve, schaalbare oplossingen die alle partijen verder helpen. Ook binnen de energiesector bundelen we de krachten om onze maatschappelijke impact te vergroten. We zijn lid van onder andere Netbeheer Nederland, MVO Nederland, Dutch Power, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), European Distribution System Operators (E.DSO), KVGN, Groene Netten en GD4S (Gas Distributors For Sustainability), werkgeversvereniging WENB (voor bedrijven in de sector energie, telecom, recycling en milieu), Energie Data Services Nederland (EDSN), Marktfaciliteringsforum (MFF) en het Beheerder Afsprakenstelsel (BAS).
De bepaling van onze materiële thema’s
In onze jaarverslagen leggen we verantwoording af over onderwerpen die onze stakeholders relevant vinden én waarop Enexis grote economische, milieu- en/of sociale impact heeft. Deze onderwerpen noemen we onze materiële thema’s.
Iedere vier jaar voeren we een uitgebreide stakeholderdialoog uit om de de materiële thema’s vast te stellen. Dat doen we steeds vóór het opstellen van een nieuw strategisch plan. In 2021 hebben we de materialiteitsmatrix herzien in de aanloop naar ons huidige strategisch plan. Dit heeft geresulteerd in onderstaande thema’s en materialiteitsmatrix.
Definities van materiële onderwerpen
Betrouwbaar en toegankelijk energienet
De mate waarin iedereen toegang heeft tot een betrouwbaar energienetwerk.
Veilig energienet
De mate waarin klanten erop kunnen vertrouwen dat de energie-infrastructuur veilig is.
Duurzame energievoorziening
De mate waarin investeringen worden gedaan in de energie-infrastructuur om de energietransitie te realiseren.
Betaalbare energievoorziening
Het niveau van het tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten aanleggen en beheren van het energienetwerk.
Klantgerichte dienstverlening
De mate waarin de wens en tevredenheid van de klant het vertrekpunt vormen voor het niveau van dienstverlening en heldere communicatie in de klantprocessen. Dit omvat ook het omgevingsmanagement bij (infra)projecten richting burgers en bedrijven.
Effectieve marktfacilitering
Het niveau waarop marktfaciliteringsprocessen tijdig en foutloos worden uitgevoerd (beschikbaarheid energiedata) voor een goed werkende energiemarkt.
Veilige en gezonde werkomgeving
De mate waarin medewerkers werken in veilige arbeidsomstandigheden. Dit omvat ook de aandacht en zorg voor het welzijn en de vitaliteit van medewerkers.
Werkgelegenheid en vakbekwame medewerkers
De mate waarin werkgelegenheid wordt geboden (ook indirect bij leveranciers en aannemers) en geïnvesteerd wordt in vakmanschap en persoonlijke ontwikkeling van medewerkers.
Efficiënte bedrijfsvoering
De mate waarin de bedrijfsvoering kosteneffectief is georganiseerd (bijvoorbeeld door digitalisering en actieve samenwerking met ketenpartners en marktpartijen).
Beleidsbeïnvloeding
De mate waarin kennis, expertise en visie worden ingebracht om te komen tot gedragen en haalbare plannen en passende wet- en regelgeving voor realisatie van de energietransitie.
Financieel robuust
De mate waarin investeringen kunnen worden gefinancierd vanuit korte- en langetermijnperspectief.
Informatiebeveiliging
De mate waarin gegevenstransport, -opslag, systemen en privacygevoelige informatie met waarborgen worden omkleed met dataveiligheid, privacy en cybersecurity.
In dit jaarverslag rapporteren we uitgebreid over de top 5 van materiële thema’s, zoals die waren vastgesteld in 2021 en dus nog golden voor 2023. In onze connectiviteitstabel in het hoofdstuk 'Over Enexis' laten we zien hoe deze thema’s, de strategische risico’s en kansen, en onze doelen en resultaten samenhangen met onze bijdrage aan de SDG’s. Hoewel de CO2-uitstoot en circulariteit van onze bedrijfsvoering buiten de top 5 vallen, rapporteren we hier toch over – in het hoofdstuk Duurzame impact maken.
In 2023 hebben we onze materiële thema’s gevalideerd als voorbereiding op de dubbele materialiteitsanalyse die vanaf 2024 vereist is voor de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD, een nieuwe Europese richtlijn voor rapportages op het gebied van mens en milieu). Uit deze validatie blijkt dat de in 2021 vastgestelde materiële thema's nog steeds relevant zijn en gezien worden als materieel door onze stakeholders. De uitkomst van de validatie 2023 kan nog wijzigen naar aanleiding van de dubbele materialiteitsanalyse in 2024.
Het resultaat van deze materialiteitsanalyse 2023 is terug te lezen in het hoofdstuk 'Over dit verslag'.