Als regionale netbeheerder stellen we het maatschappelijke belang in ons werk voorop. Alles wat in de maatschappij speelt, heeft direct invloed op ons werk. Dus volgen we belangrijke trends en ontwikkelingen, omdat ze effect hebben op onze strategie. Zo kunnen we tijdig reageren én anticiperen.
De overgang van fossiele naar duurzame energie gaat sneller dan verwacht. Dit komt onder andere door geopolitieke ontwikkelingen, de stimulering van CO2-reductie door overheden en de beperkte beschikbaarheid van gas. Steeds meer mensen wekken zelf duurzame energie op. Een groeiend aantal huishoudens en bedrijven stapt over op elektriciteit. En ook het aantal elektrische vervoermiddelen neemt toe. Of en in hoeverre recente verschuivingen in het politieke speelveld in Nederland dit gaan beïnvloeden, is nog onzeker.
Isolatie, warmtepompen, zonnepanelen, aanpassing van de energie-infrastructuur – de energietransitie vraagt om grote investeringen van overheden, bedrijven en consumenten. Intussen laten de energieprijzen zich moeilijker voorspellen door de beperkte beschikbaarheid van gas, ontwikkelingen in de wereld en schommelende productieniveaus van duurzame energie. Energierechtvaardigheid en bestaanszekerheid zijn belangrijke maatschappelijke en politieke thema's.
De afgelopen jaren is het werkpakket van de netbeheerders fors toegenomen. De verdere opschaling wordt steeds meer belemmerd door schaarste op diverse gebieden: vakbekwaam technisch personeel, beschikbaarheid van ruimte en beschikbaarheid van materialen. Voor de energietransitie zijn tienduizenden technische vakmensen nodig. Denk aan monteurs, uitvoerders, engineers en ICT’ers. Maar deze specialisten zijn nauwelijks te vinden. Dit komt onder andere doordat Nederland vergrijst. Ook kiezen steeds minder jongeren voor een technische opleiding. Regionaal zijn er grote verschillen in arbeidsmarktkrapte bij beroepen in de energietransitie. Door grondstoffenschaarste en een grote vraag zijn materialen niet altijd beschikbaar. Daarnaast is ruimte een steeds belangrijker vraagstuk voor netbeheerders, omdat de infrastructuur steeds meer grond en ruimte nodig heeft en deze beperkt beschikbaar zijn. Overheden spannen zich in om te zorgen dat wet- en regelgeving het werk niet belemmert, maar juist versnelt.
(Generative) AI, en virtual en augmented reality leiden tot meer inzicht, betere besluiten en efficiëntere en effectievere dienstverlening. Tegelijkertijd wordt iedereen afhankelijker van data en systemen die op een complexe manier samenhangen. De dreiging van digitale aanvallen neemt wereldwijd toe.
Onze strategie beschrijft hoe we als bedrijf omgaan met de uitdagingen in het veranderende energiesysteem. Door de huidige versnelling neemt de druk op de organisatie toe en lopen wachtlijsten voor een nieuwe of zwaardere aansluiting op. Daarom zet de strategie van Enexis in op drie strategische doelstellingen, zoals we toelichten in het hoofdstuk Onze strategie in de energietransitie.